BBS Jeugdfestival

 

Sinds 1994 organiseert Brass Band Schoonhoven het BBS Jeugdfestival. Deze wedstrijd voor jeugd- en opleidingsorkesten wordt altijd begin februari georganiseerd. In 2022 zou het festival al weer voor de 28e keer georganiseerd worden door de vrijwilligers van Brassband Schoonhoven.  

Het BBS Jeugdfestival is uitgegroeid van een festival met voornamelijk deelnemers uit de omgeving van Schoonhoven tot een festival dat landelijk op de agenda staat van ieder jeugd- of opleidingsorkest. Ieder jaar hebben we als vrijwilligers van Brass Band Schoonhoven 16 verenigingen uit heel Nederland te gast. Deze jeugd- of opleidingsorkesten bestaan uit ongeveer, in totaal, 500 jeugdleden en beginners van een zeer variërend niveau. Om hier onderscheid in te maken kunnen de verenigingen zich inschrijven op 3 verschillende niveaus. Namelijk: instap divisie, beginners divisie en gevorderden divisie.

  • Instap divisie:
    voor orkesten die net begonnen zijn en nog flexband muziek spelen.
  • Beginners divisie:
    voor orkesten die als te beoordeelde werken, al 5e divisie muziek spelen.
  • Gevorderden divisie:
    voor orkesten die als te beoordeelde werken 4e/3e divisie muziek spelen. 

Voor het jeugd- of opleidingsorkest met de hoogste waardering in punten van de jury is er een trofee te winnen. Daarnaast hebben wij een trofee voor de dag winnaar. Voor de jongste deelnemer, beste programma en beste solo/sectie hebben we nog een speciaal aandenken.

Zoals gebruikelijk bij dit festival maakt de jury niet alleen een schriftelijk rapport, maar worden de optredens direct na afloop ook van een kort gesproken commentaar voorzien. 

Helaas is het BBS jeugdfestival voor 2022 geannuleerd in verband met de huidige corona-maatregelen. De organisatie hoopt u in 2023 wederom te verwelkomen op dit festival.