Erik Janssen

Erik Janssen (1966) studeerde aan het conservatorium van Amsterdam trompet bij Peter Masseurs, solo trompettist van het Koninklijk Concertgebouworkest en directie bij Danny Oosterman.

Hij dirigeerde harmonieorkesten, fanfares, bigbands, musicals, symfonie orkesten, en gaf les aan verschillende muziekscholen. Hij werd uitgenodigd om masterclasses directie te geven aan het Conservatorium van Amsterdam en Groningen.

Op dit moment is hij professional dirigent van Brass Band Schoonhoven, “Het Noord Nederland Jeugd Orkest”, (Noord Nederlands Jeugd Harmonie Orkest) en in zijn woonplaats Fanfare Band OG Krommenie.

Erik dirigeerde ook bij de Carlton Main Frickley Colliery band wat bij zijn eerste optreden direct leidde tot de overwinning in de Grand Shield competitie in Blackpool in 2016. Hij was de eerste Europese dirigent die daarbij de dirigentenprijs won in de 96-jarige geschiedenis.

Van 2006 – 2016 was Erik dirigent van de professionele militaire band van de Koninklijke Marechaussee.
De periode 2008- 2015 was Erik zeer succesvol met Brassband Schoonhoven door alle wedstrijden in Nederland en België in de periode 2010-2013 te winnen. Een unieke serie van 8 overwinningen in 8 wedstrijden.

Erik dirigeerde 5 keer op het Europees Brassband Kampioenschap, en had altijd een ‘Top 6 finish’.

Naast het dirigeren van zijn eigen orkesten word hij veelvuldig uitgenodigd om te dirigeren bij diverse orkesten in vele landen zoals Engeland, Schotland, België, Portugal, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Canada, Frankrijk, Zwitserland, Finland, Portugal, Zweden, Noorwegen en Oostenrijk.

Sinds 2016 is Erik Janssen Yamaha-artiest wat hem in staat stelt om veel te werken met Jeugdorkesten. Hij wordt ook regelmatig gevraagd om docenten te adviseren over hun werk, vanwege zijn grote succes bij het ontwikkelen van jonge musici.

Paul Holland

Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Wales en nu woonachtig in Cheltenham, is Paul een veelgevraagd dirigent en jurylid in heel Europa.

Als speler genoot Paul veel succes met Black Dyke Band en maakte hij verschillende cd’s, radio- en televisie-optredens met beroemdheden zoals; Elton John, Jools Holland, The Beautiful South en Sting. Paul had het geluk deel uit te maken van het team dat in hetzelfde jaar de Brass Band “Grand Slam” maakte die de Europese, British Open en Nationale titels behaalde. Tijdens zijn muziekstudie aan de Huddersfield University speelde Paul waar mogelijk ook bij YBS, Brighouse en Rastrick, Grimehorpe en Foden’s.

Als dirigent kwam Paul’s belangrijkste invloed en passie voor dirigeren van James Watson tijdens zijn periode bij Black Dyke. Na zijn afstuderen aan de universiteit keerde Paul terug naar Wales en bracht zes jaar door als muzikaal directeur van de Newbridge-band, waar hij hen door een periode van ongeëvenaard succes in hun geschiedenis leidde; met name Champion Band of Wales bij vier gelegenheden en Champion Band of Great Britain 2e sectie. Hij leidde de band in die tijd ook van de derde sectie naar het kampioenschap.

Als muzikaal leider van de Flowers-band herschreven ze samen hun eigen recordboeken en behaalden daarmee hun hoogste resultaten ooit op de National Championships of Great Britain, British Open en Brass in Concert Championships. Paul werd de eerste dirigent die dit bereikte; zeven regionale titels in West-Engeland (vijf opeenvolgende), een hattrick van Yeovil Entertainment-titels en vijf overwinningen (inclusief een hattrick) bij de populaire en lucratieve Butlin’s Mineworkers-wedstrijd. Bovendien maakte hij van 2014 een historisch jaar voor Flowers door alle bovengenoemde titels en de Grand Shield te winnen, gevolgd door een derde plaats in de British Open dat jaar.

Als jurylid wordt Paul ook steeds vaker gevraagd. Hij heeft gejureerd op het British Open, het British Open Spring Festival, de Nationale Kampioenschappen van Groot-Brittannië, de innovatieve SIDDIS-wedstrijd in Noorwegen, de Swiss Open, de Zwitserse Nationale Kampioenschappen, de Franse Nationale Kampioenschappen, Butlin’s Mineworkers en in Denemarken en Litouwen.

Paul werd in 2019 Nationaal kampioen met Brassband Schoonhoven met Vienna Nights van Philip Wilby. Paul stond ook aan het roer tijdens de European Brass Band Championships in Birmingham in 2022.

Erik van de Kolk

Erik van de Kolk (1985) begon zijn muzikale opleiding bij het Elspeets Fanfare Korps. Op 16-jarige leeftijd begon hij zijn studie aan het Conservatorium in Zwolle, waar hij slagwerk studeerde bij Jan Wissink, Jan Roel Hamersma en Peter Prommel. Erik was in die jaren ook lid van Brassband Schoonhoven (op slagwerk uiteraard) in de jaren dat Benny Wiame dirigeerde. Erik is destijds ook mee geweest tijdens één van de concertreizen naar Zuid-Afrika, alwaar hij diverse clinics gegeven heeft aan de Zuid Afrikaanse jeugd, wat tot zeer enthousiaste reactie leidde.

Vanaf 2005 studeerde Erik (HaFa)directie bij Alex Schillings aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en volgde hij directielessen bij Ivan Meylemans en Jan Cober. In 2009 was hij deelnemer aan de door het WMC in Kerkrade georganiseerde dirigentencursus “Lifelong Learning International”. Erik volgde daar masterclasses bij Danny Oosterman, Maurice Hamers, Gert Buitenhuis, Jacob Slagter, David King, Klaas van der Woude, Tom Brevik en Jose Villaplana. Daarnaast was hij als dirigent te gast bij professionele orkesten zoals de FKKLBW, KMKJWF en het politieorkest van Boblingen (Duitsland). In 2012 sloot Erik zijn Directiestudie Cum Laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Leergierig als Erik is bezoekt hij nog steeds met regelmaat topdirigenten in het buitenland om zich te blijven ontwikkelen.

In 2011 heeft Erik de 5e Europese dirigentenwedstrijd in Montreux (Zwitserland) gewonnen, waarbij hij zowel door het orkest, het publiek als de vakjury werd verkozen tot beste dirigent. Deze wedstrijd voor jonge getalenteerde dirigenten wordt eens in de drie jaar gehouden tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen.

Erik is als dirigent verbonden aan het Gelders Fanfare Orkest. Daarnaast staat hij voor muziekvereniging Emergo uit Castricum en de Vriezenveense Harmonie. Verder is hij als gastdirigent regelmatig actief in binnen- en buitenland. In de brassband wereld dirigeerde hij oa Brassband Rijnmond en Noordlimburgse Brassband in Belgie.

Erik dirigeerde Brass Band Schoonhoven in voorbereiding voor de Europese Brassband Kampioenschappen van 2022 in samenwerking met Paul Holland.