BBS-B Band

Brass Band Schoonhoven B (BBS-B) komt uit in de 2e divisie en staat sinds september 2022 onder leiding van Joop Nijholt. Repetities zijn in muziekcentrum de Koperdoos (Nieuwe Singel 35, Schoonhoven), het verenigingsgebouw van BBS, op vrijdagavond (20:00 – 22:30). BBS-B kent, net als de gehele vereniging Brass Band Schoonhoven, een rijke geschiedenis. In 1993 ontstond de behoefte aan jeugd binnen de gehele vereniging. Door de organisatorische inspanningen van o.a. Ellen van der Pauw ontstond het eerste groepje jeugd, de basis voor het latere BBS-B. In eerste instantie onder leiding van Erik Janssen. Door het terugzakken van een aantal leden uit BBS-A naar BBS-B ontsproot in 1994 een volwaardige brassband.

Bij het doorlopen van de divisies wist de band in 1997 winst te pakken in de 4e divisie op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK). Gevolgd door een tweede plaats in de 2e divisie in 2003, en een eerste kampioenschap in de 2e divisie in 2006, onder leiding van Erik Kluin. Verdere succesjaren volgde onder leiding van Robbert Vos, die in januari 2012 dirigent werd van BBS-B. In april 2012 werd tijdens de Open Vlaamse Kampioenschappen het zilver behaald, een prestatie die in december 2012 tijdens de NBK en in het voorjaar van 2013 bij het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade werd herhaald. In 2013 volgde een bekroning van de successenreeks met het nationaal kampioenschap in de 2e divisie van de NBK, welke werd herhaald in 2015.

In 2018 werd het dirigeerstokje overgenomen door Paul van Dalen. De band kende vele wisselingen, en bouwde zichzelf opnieuw op. Het harde werken werd direct beloond, met een tweede plaats op het Survento Brass festival in april 2018. In 2020 wist de band na het uiteengaan van Paul van Dalen en BBS-B weinig aan activiteiten te doen, mede door de coronapandemie. In 2021 werden activiteiten hervat, met deelname aan de NBK en het WMC in 2022 onder leiding van Zoran Rosendahl.

Met de start van het seizoen 2022/2023 staat de band onder leiding van Joop Nijholt. Welke de band op de NBK van 2022 naar de tweede plaats wist te dirigeren. Naast deelname aan verschillende nationale en internationale evenementen geeft Brass Band Schoonhoven B jaarlijks ook verschillende concerten door het gehele land. Tevens heeft de band een belangrijke sociale functie; de band zorgt regelmatig voor muzikale invulling tijdens diverse activiteiten in de Zilverstad Schoonhoven.