Historie

De geschiedenis van Brass Band Schoonhoven begon in september 1921. Tijdens een bijeenkomst in het Sint Jozefgebouw in Schoonhoven besloten een aantal jonge mannen om een Rooms katholieke fanfare op te richten. De initiatiefnemers van het eerste uur schreven een oprichtingsvergadering uit, stelden een voorlopig bestuur samen en begonnen direct met het werven van nieuwe leden. Er was veel belangstelling voor de nieuwe muziekvereniging, want maar liefst 30 mannen gaven zich op als lid.

Tijdens de oprichtingsvergadering op 25 september 1921 werd de officiële oprichtingsdatum vastgesteld op 1 oktober 1921. Daarnaast werd er een bestuur gekozen en werd Jo Hoefnagel aangesteld als dirigent van de fanfare. Een naam was er ook al: T.O.A.G.E.N.O. (Tot Ons Aller Genoegen En Nuttige Ontspanning).

Door het afsluiten van een aantal leningen en inkomsten uit contributies en donaties was er ook startkapitaal. Hierdoor kon men bij de Firma Kessels uit Tilburg een compleet instrumentarium aanschaffen. Waarschijnlijk was er bij de muziekinstrumentenfabriek genoeg voorraad, want al op 13 oktober 1921 arriveerden de instrumenten per boot in Schoonhoven.

Vrij spoedig na het arriveren van de instrumenten werd er in het St. Jozefgebouw begonnen met repeteren o.l.v. Jo Hoefnagel. Doordat hij eigenlijk violist was en geen ervaring had met koperen blaasinstrumenten, werd hij door cornettist Jo Murk bijgestaan.

Na 6 maanden van repeteren en studeren waren de muzikanten van TOAGENO zover gevorderd, dat ze de eerste mars uit het aangeschafte leerboekje van de Firma Kessels met de toepasselijke titel 'Recrutenmarsch' konden spelen. Daar waren ze zo trots op, dat ze voor de gelegenheid de straat op gingen om dit resultaat aan de Schoonhovense bevolking te laten horen. Op 29 juni 1922 werd het eerste buitenconcert gegeven in de tuin van het St Jozefgebouw en al op 16 november van dat jaar het eerste echte binnenconcert.

Website foto Historie>BBS Historie (1923-07-08 TOAGENO o.l.v. Adrianus Lensen) - 20150924225221.jpg

 

'Brutaal geworden door onze vooruitgang' werd besloten om ook deel te gaan nemen aan concoursen. Dat was de eerste jaren nog niet zo'n succes, maar in 1927 behaalde de jonge muziekvereniging zijn eerste grote succes: Tijdens een concours in Papendrecht werden o.l.v. de nieuwe dirigent Adrianus Lensen in de 2e Afdeling maar liefst vijf 1e Prijzen behaald en werd promotie naar de 1e Afdeling afgedwongen. Om dit te vieren werd dirigent Lensen een dag later, met de behaalde lauwerkrans om de schouders, in een open landauer rondgereden door Schoonhoven, voorafgegaan door de fanfare en werd er een groot feest gehouden. Speciaal voor deze gelegenheid werd er een foto van de fanfare gemaakt in de achtertuin van het St. Jozefgebouw.

Website foto Historie>BBS Historie (1927-06-07 TOAGENO o.l.v. Adrianus Lensen) - 20150924233303.jpg

 

In 1930 werd besloten om de fanfare om te vormen tot een harmonie orkest, maar de crisis van de jaren '30 bereikte ook Schoonhoven. Veel leden moesten bedanken als lid doordat ze de contributie niet meer konden betalen of omdat ze naar elders vertrokken op zoek naar werk. Het plan om de vereniging om te vormen tot harmonie mislukte daardoor. Men ging weer verder als fanfare orkest en de klarinetten werden verkocht aan een harmonie orkest in IJsselstein. De vereniging trad nog maar sporadisch op en dan nog voornamelijk tijdens optochten en Oranjefeesten.

Website foto Historie>BBS Historie (1931-11-08 TOAGENO als harmonie orkest o.l.v. Adrianus Lensen) - 20150924233338.jpg

 

Net voor de 2e Wereldoorlog werd Bernard Hoon aangesteld als dirigent. Dat zorgde voor een kleine opleving. Maar tijdens de oorlogsjaren werd er niet meer gerepeteerd en opgetreden omdat men een bisschoppelijk verbod had gekregen om zich aan te sluiten bij de Duitse Kultuurkamer. Ondanks de oorlog vergaderde het bestuur gewoon door en werden contributies en donaties gewoon bij de mensen opgehaald. De muziekinstrumenten werden bij enige leden in de tuin begraven.

Na de oorlog braken er zeer succesvolle jaren aan voor de fanfare. Bernard Hoon wist in korte tijd het niveau van de vereniging weer op het oude peil te brengen. Men ging weer concerten geven en met succes deelnemen aan concoursen. Ook kon men door succesvolle acties weer een nieuw instrumentarium aanschaffen en werd de vereniging rond het 30-jarig jubileum uitgebreid met een tamboerkorps.

Website foto Historie>BBS Historie (1951-10-01 TOAGENO o.l.v.Bernard Hoon Sr) - 20150924233507.jpg

 

In 1959 kreeg de vereniging een grote klap te verwerken toen Bernard Hoon overleed. Omdat hij ook dirigent was van de Schoonhovense zustervereniging TAVENU, werd hij door beide fanfares ten grave gedragen. Zijn zoon Bernard Hoon Jr. volgde hem als dirigent op en zorgde voor nieuwe impulsen en successen.

In de jaren '60 werd de vereniging uitgebreid met een boerenkapel met de naam 'De Oerkers' en met een majorettepeloton. Dit was voor Schoonhoven iets geheel nieuws. Mede door deze aanwinst kreeg de vereniging ineens een heel ander soort uitnodigingen en zo kwam het dat de fanfare voor het eerst buiten de stad werd uitgenodigd voor grote optochten zoals het bloemencorso in Valkenswaard. Ook de eerste buitenlandse reis naar het Belgische Charleroi en een carnavalsoptocht in het Duitse Düsseldorf waren een gevolg van de optredens van de fanfare met tamboers en majorettes.

In 1968 verliet Bernard Hoon Jr. de vereniging wegens te drukke werkzaamheden en werd hij na een aantal interim dirigenten in 1969 opgevolgd door dirigent Dirk van Mourik Sr. uit Vianen, een dirigent van naam en faam. Onder zijn leiding brak er weer een zeer succesvolle periode aan voor de vereniging.

Website foto Historie>BBS Historie (1970-10-25 TOAGENO o.l.v. Dirk van Mourik Sr. in het Concertgebouw) - 20150924233716.jpg

 

Van heinde en ver kwamen jonge en steeds betere muzikanten af op de naam en faam van deze dirigent en zijn vereniging. Daardoor verjongde niet alleen de orkestbezetting, maar ook het bestuur, waardoor er nieuwe ideeën in en over de vereniging ontstonden. Mede door een uit Engeland overgewaaid fenomeen dat steeds modieuzer werd en door initiatieven van de jonge muzikanten en dirigent werd in 1972 de fanfare omgevormd naar een brassband. De naam van de vereniging werd veranderd in Brass Band Schoonhoven. Daarnaast verdween ook het R.K. uit de naam.

Onder de leiding van Dirk van Mourik Sr. behaalde de brassband vele prijzen en promoveerde men eerst naar de Ere Afdeling (tegenwoordig 2e Divisie). Vanaf het aantreden van Van Mourik was er een stijgende lijn die men ook in de 80-er jaren wist vol te houden. Tijdens een concours in Middelburg op 25 oktober 1986 wist de band zelfs te promoveren naar de Vaandel Afdeling (1e Divisie).

Website foto Historie>BBS Historie (1976-10-01 BBS o.l.v. Dirk van Mourik Sr. tijdens 55-Jarig bestaan) - 20150924233839.jpg

 

Omdat Brass Band Schoonhoven bijna niet meer op straat marcheerde ontstond er steeds meer een scheiding tussen de brassband enerzijds en de tamboers en majorettes anderzijds. In eerste instantie leidde dat tot gescheiden optredens, maar uiteindelijk zouden het tamboerkorps en de majorettes helemaal verdwijnen uit de vereniging.

Op 10 december 1988 deed Brass Band Schoonhoven voor het eerst mee aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Het was niet zo'n groot succes, want in de 2e Divisie bereikte men de 9e én laatste plaats. In 1991 ging Dirk van Mourik met pensioen en verliet hij de band.

Website foto Historie>BBS Historie (1990-11-18 BBS tijdens concours in De Speeldoos in Zaandam) - 20150924233902.jpg

 

Als opvolger van de succesvolle Dirk van Mourik Sr. werd Erik Janssen aangesteld. Onder zijn leiding veranderde de vereniging als nooit tevoren. Binnen korte tijd zorgde hij ervoor dat het niveau van de vereniging enorm steeg. Daarnaast werden er steeds meer beroemde gastdirigenten en gastsolisten uitgenodigd. 1993 werd er ook nog eens gestart met een nieuw jeugdorkest dat ook gedirigeerd werd door Erik Janssen.

Website foto Historie>BBS Historie (1992-04-04 BBS voor het eerst o.l.v. Erik Janssen in De Hoeksteen) - 20150924233924.jpg

 

Het eerste grote succes met Erik Janssen kwam in 1995. Tijdens de  Nederlands kampioenschappen in dat jaar werd de band voor het eerst Nederlands Kampioen in de 2e Divisie. Dat succes werd het jaar erop nog een dunnetjes overgedaan, want de band werd in 1996 en 1997 ook nog eens Nederlands kampioen in de 1e Divisie. Hierdoor kon Brass Band Schoonhoven vanaf 1998 deelnemen in de Kampioensdivisie en behaalde men in 1998 en 1999 respectievelijk een 3e en een 2e plaats. Inmiddels was het jeugdorkest uitgegroeid tot een volwaardige brassband en kon BBS-B al vanaf 1996 ook deelnemen in de 4e Divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen.

In het jaar 2000 werd Erik Janssen bij BBS-A opgevolgd door de Belgische dirigent Benny Wiame. Onder zijn leiding wist Brass Band Schoonhoven tot twee maal toe Euro Brass Drachten te winnen in 2003 en 2006 en werden ze ook kampioen tijdens de Open Franse Kampioenschappen. Inmiddels was er ook al weer een start gemaakt met een jeugdorkest. Dit BBS-C stond vanaf het begin onder leiding van Patrick de Heus en werd in 2005 opgevolgd door Arend van der Vegt. Bij BBS-B werd Anno Appelo aangesteld als dirigent. In korte tijd wist hij met deze band te promoveren naar de 2e Divisie. Maar ook als dirigent van BBS-A behaalde hij een mooi succes door in 2001 een 3e plaats te behalen tijdens de NBK.

Sinds 2006 staat BBS-B o.l.v. Erik Kluin. Ook onder zijn directie zijn er al heel wat successen behaald. In zijn eerste jaar voor de band wist hij al Nederlands kampioen te worden in de 2e Divisie. Vanaf januari 2008 staat BBS-A weer onder leiding van Erik Janssen. Dat resulteerde tijdens zijn eerste optreden met de band tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen al weer in een 2e plaats in de Kampioensdivisie.

 

BBS Bericht

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van het laatste en belangrijkste nieuws over Brass Band Schoonhoven? Dat kan heel eenvoudig door een e-mail te sturen naar pr@brassbandschoonhoven.nl met in de onderwerpregel de tekst: BBS Bericht. Zorgt u er dan wel voor dat bovenstaand e-mailadres wordt opgenomen in de lijst met veilige afzenders in uw e-mailprogramma, dan kan onze post niet in uw spam map verdwijnen.


Partners Brass Band Schoonhoven